MATKALLA KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI

Matkapäiväkirja osa 4Ryhmänohjaus ja viestintä kokemusasiantuntijan työnä.

Syksyn kokemusasiantuntijakoulutuksen kolmannen viikon aiheena oli ryhmänohjaus ja viestintä. Riikka luennoi ryhmän- ja vertaisryhmänohjauksesta käyden läpi ryhmäprosesseja, -dynamiikkaa ja -rooleja. Tehtävänä käytiin pienryhmissä läpi sitä, mitä rooleja itse kukin huomaa ottavansa ryhmässä ja miksi. Lopuksi käytiin läpi ryhmän kehitysvaiheita ja ohjaajan roolia niissä, sekä sitä, mitä ryhmänohjaaminen on. Harjoituksena oli miettiä pienryhmässä sitä, millainen on hyvä ryhmän- ja vertaisryhmänohjaaja.

Päivän jälkimmäinen puolisko oli viestintäkoulutusta. Alkuun käytiin Katrin johdolla läpi viestinnän merkitystä kokemusasiantuntijan roolissa ja esimerkkejä siitä, millaista viestintää kokemusasiantuntijat tekevät. Aihe herätti paljon keskustelua ja kysymyksiä. Hanna pääsi myös jakamaan kokemuksia ryhmälle ‘viestinnän kokemusasiantuntijana’ blogin osalta.

Sitten käytiinkin tuumasta toimeen eli alettiin tekemään julkaisuja KAP Vantaa -hankkeen viestintäkanaviin. Yhden pienryhmän tehtävänä oli perehtyä KAP Vantaa -hankkeen Facebook-sivuihin ja tehdä niille päivitys (LINKKI). Toinen ryhmä tutustui KAP Vantaan Instragramiin ja laati Insta- postauksen (LINKKI) .

Kolmannen eli meidän ryhmämme tehtävänä oli tehdä tämä blogi-julkaisu. Päätimme viiden hengen pienryhmässämme käydä läpi sitä, mitä olimme tänään koulutuksessa käsitelleet, sekä sitä, miltä koulutus nyt kolmen viikon jälkeen tuntuu peilattuna siihen, mitä odotuksia ja pelkoja meillä koulutuksesta sen alkaessa ehkä oli.

Nina kertoi päivän aiheen eli ryhmien vetämisen olevan häntä kiinnostava aihe ja että oli kiinnostava kuulla ryhmädynamiikan perusteista. Hän kuvaili olonsa olevan rento ja innostunut. Nina sanoi olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka paljon hän oli koulutuksessa oppinut uutta. Hän huomautti, että koulutuksessa edetään todella nopeasti ja aiheista voisi jatkaa paljon pidempäänkin. Hän kertoi koulutuksen avanneen uusia näkökulmia siihen, mitä kaikkea kokemusasiantuntija voi tehdä, mutta myös rauhoittaneen, että kaikkea ei tarvitse tehdä eikä osata. ”Jännitin hirveästi kun katsoin koulutuksia: Entä jos en ole riittävän hyvä? Koulutus on kuitenkin tuonut varmuuden siitä, että kyllä olen!  Eli kokemusasiantuntijakoulutukseen tullessaan ei tarvitse olla kovin kokenut tai asiantuntija, eikä olla vielä valmista tarinaa”, Nina kannustaa.

Maria arvioi olevansa opiskelijana tiedon pureskelija ja kyseenalaistaja, jolla on edelleen paljon kysymyksiä koulutuksesta. Hän kertoo menevänsä vaihe kerrallaan varovasti eteenpäin. Hän sanoi yrittävänsä oppia suodattamaan ja opiskella sitä, että kaikkea ei tarvitse osata – tai edes oppia! Hänelle haasteena on sen, että asiaa tulee kerralla niin paljon, että sen sisäistämiseen menee pitkä aika. Koulutuksen aiheet ovat hänen mukaansa hyvin mielenkiintoisia ja koulutuksessa on todella paljon eri osa-alueita ja siinä käydään läpi erittäin tärkeitä asioita. Koulutus vaikuttaa hyvältä, mutta vaativalta. ”Ei tarvitse olla superihminen, riittää kun on oma itsensä. Se riittää!” Maria tsemppaa.

Arjan mielestä päivän aiheista ryhmädynamiikka oli mielenkiintoista, mutta hänelle jo melko tuttua. Eniten Arjaa jännittää nyt seuraavan kerran ryhmänohjaustehtävä, joka hänellä on päivän avaus ja aloitus. Arja kertoo, että häntä jännittää se siksi, koska hänellä ei ole vielä paljoa kokemusta ryhmänohjauksesta. Myös Arja kokee koulutuksen olevan hyvin vaativa: ”Ei pysty kaikkeen, hirvittää! Mutta toisaalta koulutus on todella mielenkiintoista ja jännittävää!”

Helmi ajatteli, että on ryhmänohjauksen ja sen dynamiikan kautta pystynyt jäsentämään hyvin omaa tarinaansa. Hänellä onkin jo kokemusta ja koulutusta ohjaamisesta sekä viestinnästä. Helmi kertoo miettineensä, kuinka jaksaa koulutuksessa, oltuaan pitkään poissa työelämästä ja kun kotona on perhe hoidettavana. Hän kertoo jaksaneensa kuitenkin hyvin ja olleen yllättynyt siitä, ettei ole koulutuspäivien jälkeen uupunut: ”Etäopiskelu helpottaa ja se, että pystyy resonoimaan kirjoittamalla.” Helmi korostaa, että kokemusasiantuntijan tehtävään kasvetaan pienin askelin. Koulutuksessa on helppo harjoitella tarvittavia taitoja ja tehtävään kasvetaan näin turvallisessa ympäristössä. Ja että koulutuksen voi jaksaa vähän uupunutkin.

Tällaisia mietteitä meillä siis oli tällä viikolla. Loppuun vielä pohdimme yhdessä sitä, että on mukavaa, että koulutuksessa ei tarvitse olla paras versio itsestään, riittää että on.

Syksyiset terveiset KAP Vantaan Kokemusasiantuntijakoulutuksesta!
-Nina, Maria, Helmi, Arja ja Hanna

Kirjoittajat osallistuvat KAP Vantaa -hankkeen syksyn 2021 kokemusasiantuntijakoulutukseen

Vieritä ylös