MATKALLA KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI

Matkapäiväkirja KAP Vantaa -hankkeen kokemusasiantuntijakoulutuksesta

3. Nyt mennään – ja vauhdilla!

Jos viime viikon ensimmäinen koulutuspäivä oli tutustumista ja esittelyä, tämän viikon kokemusasiantuntijakoulutus oli jo täyttä asiaa. Kuulumiskierroksen jälkeen kuultiin samasta koulutuksesta valmistuneen, nyt kouluttajana ryhmässä toimivan kokemusasiantuntijan tarina. Se herätti paljon keskustelua ja myös jonkin verran kysymyksiä kokemusasiantuntijan kokemustarinasta, jonka työstö kaikilla koulutettavilla on koulutuksen aikana edessä.

Seuraavaksi ohjelmassa oli vierailevana kouluttajana KoKoA:n (Koulutetut kokemusasiantuntijat ry) puheenjohtaja Riikka Nieminen, joka kertoi siitä, mitä on kokemusasiantuntijuus. Riikan esitys avasi kattavasti syitä, miksi kokemusasiantuntijaa käytetään – tai miksi kokemusasiantuntijoita tulisi käyttää sosiaalialan ammattilaisten rinnalla – tai joskus jopa sijaan. Riikan esitys avasi silmiä siitä, miten monipuolisia kokemusasiantuntijan tehtävät voivat olla. Riikka kiteytti koulutettujen kokemusasiantuntijoiden tehtävän olevan muutoksen luominen sosiaali- ja terveysalalle alhaalta ylöspäin.

Lounastauon jälkeen KAP Vantaa -hankkeen koulutusvastaava Katri kertoi kokemustarinan eli KAT-tarinan rakentamisesta aikajanan avulla ja antoi eväät aikajanan rakentamiseen. Viimeiseksi oli vielä KAP Vantaan hankepäällikkö Riikan avata kokemustarinan merkitystä KAT:n työvälineenä ja kertoa siitä, mitä kokemusasiantuntijapalvelun tilaajat odottavat kokemustarinalta erilaisissa tehtävissä. Ensimmäiseksi kotiläksyksi eli etätehtäväksi tuli lähteä rakentamaan omaa aikajanaa.

Päivä hurahti siivillä ja sisälsi paljon painavaa asiaa. Lopuksi tehtiin vielä arviointi- ja fiiliskierros. Olo oli väsynyt, mutta onnellinen, kuten joku taisi sen kiteyttää. 

Matkaterveisin, Hanna

Kirjoittaja osallistuu KAP Vantaa -hankkeen syksyn 2021 kokemusasiantuntijakoulutukseen

Scroll to Top