MATKALLA KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI

Matkapäiväkirja KAP Vantaan kokemusasiantuntijakoulutuksesta 

  1. Tieni kokemusasiantuntijakoulutukseen 

Muutama vuosi sitten loukkaannuin pahoin, kun kotiini murtauduttiin ja kimppuuni käytiin. Tapauksesta toipuminen kesti pitkään ja vaati apua useilta eri tahoilta. Toipumisprosessissa minua kantoi yksi ajatus: Selviän tästä, jotta voin auttaa muita, jotka joutuvat kokemaan saman.

Omalta kohdaltani luulen olevani melko hyvin toipunut siitä, mitä minulle tapahtui. Mutta tiedän myös sen, että en enää koskaan palaa fyysisesti tai psyykkisesti kokonaan entiselleen tai tule olemaan sama ihminen, joka olin ennen tapahtumaa. Se mitä koin, muutti minua perustavanlaatuisesti. Siksi en myöskään koe mielekkäänä jatkaa elämääni sen jälkeen samoin kuin sitä ennen. Se oli syy, miksi hakeuduin kokemusasiantuntijakoulutukseen.

Fyysisten vammojen lisäksi minulla diagnosoitiin trauma ja kärsin trauman jälkeisestä stressioireyhtymästä. Samalla kun sain itse hoitoa, etsin tietoa, miten voisin kouluttautua auttamaan väkivallan uhreja sekä traumasta ja PTSD:sta kärsiviä ihmisiä kriisitilanteissa. 

Kokemusasiantuntijuus vaikutti luonnolliselta ensimmäiseltä askeleelta. Päädyin hakemaan KAP Vantaa -hankkeen kokemusasiantuntijakoulutukseen. Se että päädyin juuri tähän koulutukseen oli osittain sattumien summa: se oli minulle oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Koulutus vaikutti pätevältä ja siinä kiinnosti myös mahdollisuus liittyä kokemusasiantuntijapankkiin päästä käyttämään kokemusosaamista konkreettisesti Vantaan sote-palvelujen kehittämiseen ja luoda mahdollisesti uusi ura koulutuksen pohjalta.

Hakuprosessi oli sujuva: haku oli toukokuussa ja sen jälkeen tuli kutsu haastatteluun, johon ennakkotehtävänä oli pohtia, millaista tietoa, taitoa, osaamista ja asennetta tarvitaan kokemusasiantuntijatehtävissä. Haastattelut toteutettiin ryhmä- ja yksilöhaastatteluina. Olin itse haastatteluajankohtana ulkomailla ja omalta osaltani se toteutettiin etänä. Tieto valinnasta tuli jo seuraavana päivänä. Koko prosessi vahvisti kuvaa siitä, että koulutusohjelma on hyvä. Tuntui kivalta, että KAP Vantaa -hankkeen työntekijät olivat harvinaisen mukavia.

Koulutus alkaa ensi viikolla. Tällä viikolla tuli tietoa, että koronatilanteesta johtuen koulutus toteutetaan etänä. Olisi tietysti ollut mukava päästä tapaamaan osallistujat, kouluttajat ja hankkeen henkilökunta ‘livenä’, mutta tilanne on mikä on ja sen kanssa nyt eletään. Ihan rehellisesti sanottuna, itselleni tämä sopii paremmin kuin hyvin: ainoa asia, josta olin hiukan huolissani koulutuksen osalta oli se, pystynkö oman elämäntilanteeni takia olemaan fyysisesti läsnä Vantaalla neljän kuukauden ajan kerran viikossa. Etäopiskelun suhteen tätä ongelmaa ei ole eli itselleni lähiopetuksen siirtyminen verkkoon oli jopa hiukan helpotus.

Odotan innolla koulutuksen alkua, tästä tulee mielenkiintoinen matka. Kirjoittelen kokemuksia siitä tässä blogissa.

Syysterveisin Hanna

Hanna on yksi KAP Vantaa –hankkeen syksyn 2021 kokemusasiantuntijakoulutukseen osallistujista

Vieritä ylös