Kokemusasiantuntijan puheenvuoro: Mistä tällaisia tyyppejä löytää?

Ensimmäistä kertaa kirjoitan kokemusasiantuntijuudesta. Nyt minulla pitäisi olla jotain tärkeää sanottavaa, sillä tämä on mahdollisuuteni vaikuttaa ja tehdä vaikutus. Tällä kirjoituksella voin nostaa kokemusasiantuntijuuden asemaa yhteiskunnassa ja haalia itselleni mielenkiintoisia työtehtäviä. Enää pitäisi keksiä mistä kirjoittaa.

Voin melkein kutsua itseäni koulutetuksi kokemusasiantuntijaksi. Valitettavasti työharjoittelu on vielä tekemättä. Ensin en saanut aikatauluuni sovitettua mitään ja nyt en meinaa löytää mistään harjoittelupaikkaa.

Koulutuksemme on ollut monipuolinen, antoisa ja raskas. Se on katkaissut viikon tiistaisin reilun neljän kuukauden ajan. Koulutuspäivänä perspektiivi laajenee ja omat arkiset stressinaiheet, kuten mahdottomat aikatauluni, näyttäytyivät sellaisena kuin ovatkin: melko harmittomia.

Tämä kirjoitus on kuin loppuseminaarimme, jonka alkaessa ajattelin, ettei minulla ole mitään annettavaa. Terapiassa olen oppinut, että aina voi kuitenkin olla rehellinen sekä avoin ja katsoa, mihin tilanne johtaa. Kun asiantuntijavieraamme Larissa Franz-Koivisto visioi puheenvuorossaan kokemusasiantuntijuuden tulevaisuutta, olin vaikuttunut. Minulla ei ollut lisättävää. En saanut ajatuksiani edes kysymyksen muotoon. Tuolloin onneni oli, kuten niin monesti koulutuksen aikana, ryhmän tuki. Aina löytyy joku, jolla on näkemystä. Ehdin jo ajatella, ettei minusta ole sittenkään tähän hommaan. Mutta juuri tällaisten ahdistavien epävarmuuksien kanssa eläminen on sitä aluetta, jonka minä tunnen.

Koulutuksessa olen saanut olla osa tasa-arvoista ryhmää, jossa kaikki ovat saaneet tulla kuulluiksi, eikä ketään ole tuomittu sanomistensa perusteella, vaikka näkemyksissä olisikin eroa. Missä muualla olisin voinut päästä osaksi tällaista porukkaa? Koulutuksen alussa totesimme, että meitä yhdistää ainakin se, että haluamme valmistua tästä koulutuksesta. Se toteutuu kyllä. Kukaan ei ole pudonnut porukasta. Se on uskoakseni ryhmämme yhteinen ansio. Ryhmäämme on yhdistänyt myös valtava halu oppia.

Nyt jälkeenpäin tuntuu hämmästyttävältä, että tällainen kokoelma erilaisia ihmisiä ja tarinoita on saatu koottua yhteen. Mistä tällaisia tyyppejä löytää? Pian ainakin KAP Vantaan kokemusasiantuntijapankista. Siitä kiitos hankkeen työntekijöille.

Kirjoittaja Tuomas Ernamo on erä- ja luonto-opas sekä pian myös koulutettu kokemusasiantuntija. Häntä kiinnostaa erityisesti päästä kehittämään luontoympäristön hyödyntämistä mielenterveyspalveluissa.

Scroll to Top